Zgodovina

Kraj je dobil ime po gospodarskem poslopju, nekdanji grajski pristavi. Njena zgodovina sega daleč nazaj v srednji vek, ko je bila del posestev, ki so bila fevd goriškega grofa. Skozi stoletja so se njeni lastniki mnogokrat zamenjali. Sam cesar Maksimiljan l jo je skupaj z gradičem in podložnimi ljudmi v Noznem dodelil družini znanih vazalov iz Orsona. Nazadnje pa je bila last grofov Thurn Taxis (della Torre), ki so imeli v teh krajih še v preteklem stoletju sodno oblast. Prav tu se je vse do leta 1866 meja med Beneško republiko in Avstrijskim nadvojvodstvom vedno premikala. Ne glede na to, kdo je bil lastnik, je pristava vedno živela. Ljudje so se tukaj, na kraju naše domačije, krstili, poročali in pridno delali. Celotno Pristavo danes zajema naša kmetija, ki se ji po domače reče "pri Čargovih", kajti v 16. in 17. stoletju, je bil na Pristavem "glavni" grofovski oskrbnik (pristav), svojak Čarga.

Pri Čargi se vse vrti okrog letnice 1767, ko v župnijskih spisih že lahko preberemo ime Čarga. To dokazuje dolgoletno tradicijo naše družine v kraju Pristavo, kjer skozi stoletja neprekinjeno nadaljujemo z vinogradništvom in vinarstvom.

Besedilo, ki je originalno napisano v latinščini, pravi takole:

"Dne 8. marca 1767. Gregorij zakonski in naravni sin Adama in Johane, poročene Chiorgo (Čarga), danes rojen in od mene g. Janeza Krstnika Mužiča krajevnega kaplana krščen, ko sta ga prinesla botra Simon Chiogro (Čarga) iz Vrhovlja, ki spada v župnijo Prapotno (Italija) in Ana Chiaboj (Kabaj) iz Belega, ki spada v občestvo Nozno."

V 19. stoletju se je zaradi sklepanja zakonskih zvez in s tem povezanih okoliščin priimek spremenil v Kabaj, zatem Sirk in sedaj Erzetič. Ker Jožef in Regina Sirk nista imela svojih otrok, je po drugi svetovni vojni posestvo prevzel njun nečak Alojz Erzetič. Možakar je bil zelo natančen, spoštovan in predvsem neodvisen vinogradnik. Tudi v času socialističnega enoumja ni nikoli oddajal grozdja v kmetijsko zadrugo, kar še dodatno dokazuje Alojzovo odločno in neomajno voljo. Že v začetku osemdesetih let je začel lastna vina tudi stekleničiti. Kolo življenja se hitro obrača. Alojzova sinova, Edbin in Dušan, sta znala že v rosnih letih poprijeti za delo. Skupaj z očetom sta ustvarila kmetijo, kakršno poznamo danes. Poznavalci vin vedo, da se pri Čargi od začetka devetdesetih let polnijo izključno vrhunska buteljčna vina.

         7 slik