Dogodki

Februarja 2016 v prodaji TA STAR 2009. Rdeča zvrst (Merlot, Modri pinot, Cabernet franc), veliko rdeče vino, krepkega telesa, uležanih taninov in dolgega pookusa.

Modri pinot 2010, Sommelierselection 2015
V februarju 2015 je 32 slovenskih vinskih svetovalcev sommelierjev našemu Modremu pinotu 2010 podelilo naziv Sommelierselection 2015.
Nova podoba naših polnitev

Julija 2014 so naše polnitve dobile povsem novo podobo. Sveža bela vina so tako sedaj v belo modri preobleki, rdeča vina pa v bordo odtenku.

Obnova na Pongradu
Maj 2014. V vinogradu Pongrad smo na terasah posadili novih 4000 trsov Malvazije in Cabernetsauvignona.

Engastronomski dogodek GoodUdine in martinovanje v Šmartnem, november 2013

V mesecu novembru, ko smo prvo polnitev letnika 2013(Vinovo) že postavili na prodajne police, smo se uspešno predstavili na sejmu Good v Vidmu ter v Šmartnem. Veselega razpoloženja v družbi odličnih vin ni skvarilo niti slabo jesensko vreme.

Poletna noč med briškimi griči s penino Čarga
Prijetna popestritev dopustniških dni na igrišču v Čelu v Goriških brdih, ko so naše penine  skupaj z glasbo DJ Mira razvajale številne obiskovalce.

Penine Donna Regina  v novi podobi,junij 2013
V poletnih mesecih, ko nam najbolj prija kozarček prijetno ohlajene penine, smo našim zvestim pivcem  prvič predstavili penine v novi podobi. Penina brut v klasični zlati barvi, extradry  v lahkotnem rosé odtenku, penina noir pa v elegantni črno rdeči barvi.

Odličja na FingerLakesInternationalWineCompetition, Rochester, New York, marec 2013
Na mednarodnem ocenjevanju vin v New Yorku  so se  kar tri naša vina okitila z odličji: srebrna medalja za sladko vino iz sušenega grozdja Čarvina 2004, bronasta medalja za penino Donna Regina brut 2006 in bronasta medalja za novost iz naše kleti, bela zvrst Re:bullion 2011.

Novi prostori za zorenje penin, januar 2013
Klet, namenjeno peninam in staranju rdečih vin, smo nekoliko posodobili s prostori, v katerih zorijo naše penine pridelane po klasični šampanjski metodi. Donna Regina brut v steklenicah odleži kar 5 let, Donna Regina noir vsaj 3 leta, Donna Regina rosé pa zgolj 2 leti.

Ljubljanska vinska pot, november 2011
Na ulicah stare Ljubljane smo obiskovalcem ponudili vina iz naše kleti. Posebna pozornost je veljala mlademu vinu-VINOVO 2011. Vino po postopku karbonske maceracije pridelujemo že 18 let,letošnje pa je izjemne kakovosti, saj nas je narava obdarila z obilico sončnih in toplih dni.

DOK, junij 2011
Ponovno smo se pridružili briškim vinarjem in na stežaj odprli vrata naše vinske hiše. Številni obiskovalci so okušali sveža vina letnika 2010.

Obnova na Pongradu, maj 2011
Tudi v letošnjem letu smo se lotili obnove v vinogradu Pongrad. Na nadmorski višini 200m smo v lapor zarezali 3 nove terase. Preden smo vanje lahko zasadili trse rebule, je bilo treba pobrati kamenje. Dela smo se lotili strojno.

Bronasta medalja na Decanterjevem ocenjevanju za leto 2010
Suha penina Donna Regina 2004, ki jo že od leta 1994, pridelujemo po klasični šampanjski metodi, je bila na prestižnem vinskem ocenjevanju v Londonu nagrajena z bronasto medaljo.
»Notes of ripe pear and stone fruit on the nose reflected on the palate, with balanced minerality on the finish« so dodali sodniki k bronu.

Slovenija ima 32 novih sommelierjev, maj 2010
Z novo članico smo se tudi mi pridružili veliki družini slovenskih sommelierjev, katerih skupni cilj je pridobiti čimveč znanja o vinogradništvu in vinarstvu, poznavanje slovenskih in tujih vin ter veščin strežbe vin, pa tudi znanja o pripravi in strežbi ostalih pijač.

Modri pinot 2006 na predstavitvi slovenskih vin v Angliji, september 2010
V septembru, ko je bila trgatev v polnem teku, sta Daniela in Adrian Northcott pripravila degustacijo slovenskih vin pri Burton Wine Society v Angliji. Goriška Brda je zastopal naš Modri pinot 2006, ki je bil odlično sprejet.
»…the wine was very well received and everyone agreed with me that your Modri pinot is outstanding.«   A. Northcott
»You will be surprised to discover such chic and charm in Slovenian wines. Some I have tasted actually compare to Premier Cru Bordeaux. No wonder they are taking so many Decanter and Wine International Awards.«  Mario Lesnik, Maitre Chef de Cusine, Claridge`s, London

TENUTA VILLANOVA, PROVINCIA GORIZIA, ITALIJA 22. NOVEMBER 2008

Naša vina so bila odlično sprejeta v družbi vrhunskih vinskih poznavalcev in sommelierjev od blizu in daleč.

FESTIVAL VIN V LJUBLJANI, 19-21. NOVEMBER 2008
Že od vsega začetka se na tej odmevni prireditvi sredi prestolnice predstavljamo z odličnimi vini, letos še posebej uspešno. Čarvina 2003, sladko vino iz sušenega grozdja, so novinarji na medijskem ocenjevanju nagradili z zmagovalnim odlitkom Bakhosa za najbolj všečno vino leta 2008. To je že drugi medijski Bakhos v zbirki naših nagrajenih vin.

FESTIVAL VINA IN KULINARIKE, 29. OKTOBER 2008, MARIBORSKI HOTEL HABAKUK
Ob boku številnih domačih in tujih vinarjev smo z našimi vini odlično dopolnjevali kulinarične užitke.

55. GTZ V MURSKI SOBOTI, 7.-9. OKTOBER 2008
Že nekaj let zapored se predstavljamo na >najokusnejši< prireditvi pri nas. Le-ta združuje odlična vina s kulinaričnimi doživetji. Posebna pozornost je veljala vinu Ta star, rdeča zvrst letnika 2004, ki je novost iz naše kleti.

DAN ODPRTIH KLETI-WINE DAY, 1. JUNIJ 2008
Pridružili smo se briškim vinarjem in medse sprejeli številne obiskovalce kleti.

REBULA FESTIVAL, DOBROVO, 9. MAJ 2008
Prvi rebula festival je na grajskem dvorišču zbral rebule iz Goriških brd, Vipavske doline in iz Italije.

BRDA IN VINO, 1.-3. MAJ 2008
Prireditev v čarobnem ambientu srednjeveške vasice Šmartno vedno znova privablja številne ljubitelje vina in briške kulinarike.

VINITALY, APRIL 2008
Vsako leto smo prisotni na tej najodmevnejši prireditvi v svetu vina.

2. MEDNARODNI FESTIVAL VINA HERCEG NOVI V ČRNI GORI, FEBRUAR 2008
Vse pogosteje se udeležujemo vinskih prireditev na balkanskem prostoru.

10. SLOVENSKI FESTIVAL VIN V LJUBLJANI
Od 22. do 24. novembra 2007 je v Ljubljani potekal že 10. festival vin. Slovenski in tuji avtorji, bilo nas je več kot 150, smo na pokušino postavili več kot 500 najplemenitejših vin. V morju teh tekočih mojstrovin je komisija naše vino Bello 2002 uvrstila na odlično drugo mesto med belimi vini. Strokovno ocenjevanje je potekalo pod vodstvom doc. dr. Mojimirja Wondre, sodelovali pa so tudi tuji degustatorji.
Številnim obiskovalcem, tako strokovnjakom, kot zgolj ljubiteljem vin pa smo ponudili še klasično penino Donna Regina 2001, predikatno vino Čarvina 2002 ter rdečo zvrst Car 2004.

SIVI PINOT 2006, PODPRVAK VINSKEGA VITEŠKEGA TURNIRJA
V letošnjem oktobru smo se udeležili vinskega viteškega turnirja z vinom Sivi pinot 2006. Vino je tekmovalo v B-podskupini I. skupine suhih sivih pinojev do 4g/l ostanka nepovretega sladkorja, kjer je doseglo absolutno prvo mesto. Za prvaka turnirja reda ORDO EQUESTRIS VINI EUROPAE pa mu je žal zmanjkala ena sama točka. Vino, ki je torej za las zgrešilo laskavi naslov, odražata krepko telo ter bogat in dolg pookus. Njegove sveže in čiste sadne note pa zadovoljijo tudi najbolj prefinjen nos.

240 LET KMETIJE ČARGA
Na naši domačiji smo v sredo, 16.5.2007, pripravili novinarsko konferenco, s katero smo javnosti predstavili častitljiv jubilej naše kmetije. Letos namreč praznujemo 240 let vinogradniške in vinarske tradicije, ki se neprekinjeno vleče že od leta 1767.
Številne domače in tuje novinarje smo najprej popeljali skozi naše kleti, jim nato predstavili našo zgodovino, sedanje delo ter načrte za prihodnost. Pripravili smo jim tudi krajšo degustacijo posebnih letnikov(Donna Regina 1995, Rebula 1995 in Merlot 1997). Praznovanje pa smo zaokrožili s svežimi belimi vini letnika 2006 (tokaj, sauvignon, sivi pinot).

MALVAZIJA 2005 NA 53. GTZ V ČATEŽU
Letošnji Gostinsko turistični zbor Slovenije v Termah Čatež je v še poletno obarvanih oktobrskih dneh privabil številne obiskovalce, ki so na razstavnem prostoru podjetja Barone in naše vinske hiše lahko okusili in občudovali prepletanje arom in okusov med testeninami in kozarcem izbranega vina. Posebno pozornost smo namenili Malvaziji 2005, ki je bila na sejmu prvič predstavljena javnosti. Njena svežina in sadnost sta izvrstno dopolnjevali različne vrste na klasičen način pripravljenih testenin Barone, še posebej njoke, nadevane s sirom. Tudi ostala izbrana bela in rdeča vina so se odlično podala k inovativnim jedem kuharja Bogomirja Strohsacka.

FESTIVAL CELLO&MUSIC 2006
Med 10. in 20. avgustom smo v Brdih spet lahko prisluhnili mednarodno priznanim glasbenikom, ki se k nam vračajo vsako leto. Radi jim pomagamo, saj se vino in glasba lepo podata skupaj in pričarata nepozabne trenutke. Glasbo velikih skladateljev Kvarteta iz Cremone je odlično začinil kozarček briškega avtohtonega vina, s katerim smo pogostili nastopajoče. Nadvse navdušeni pa so bili tudi nad našo v kamen vklesano kletjo.

8. SLOVENSKI VINSKI FESTIVAL
8. Slovenski vinski festival v ljubljanskem hotelu Slon je bil za nas prava priložnost, da vsem ljubiteljem in poznavalcem vin predstavimo naše najnovejše polnitve: rebulo, chardonnay, modri pinot, rosé in Bello.
Posebna pozornost je veljala vinu Bello. Je veliko vino, krepkega telesa in bogatih struktur, ki ga sestavljajo beli pinot, chardonnay in rebula. Ime Bello nismo izbrali samo zato, ker je vino bela zvrst, pač pa tudi zato, ker si vino to ime preprosto zasluži. Številni obiskovalci so z nami delili mnenje, da vino zaradi močnih struktur lahko živi še celih deset let.

DNEVI VIOLONČELA 2004
Prof. Vasja Legiša, mednarodno priznan violončelist ter človek z izjemnim smislom za glasbo in pedagoško dejavnost, se je v toplih avgustovskih dneh spet vrnil v Brda, kamor vsako leto privabi vrsto mladih in obetavnih glasbenikov. Sam je namreč mnenja, da se glasba na prav poseben način prežema in spaja z nenavadno, gričevnato pokrajino in njenim žlahtnim darom, vinom.
Letos smo že četrtič zapored mladim glasbenikom iz različnih koncev Slovenije in tujine pripravili sprejem na naši domačiji. Degustaciji tradicionalnih briških sort je sledil sproščen in zabaven večer. Dnevi violončela so nam tako prijetno popestrili poletne dni.

DAN ODPRTIH KLETI-WINE DAY 2004
V nedeljo, 6.6.2004, smo se pridružili 16. briškim vinarjem in že tradicionalno na stežaj odprli vrata naše vinske hiše. Številni domači in tuji obiskovalci so si ogledali našo domačijo, klet, prostor za predelavo, degustacijsko sobo in seveda tudi vinograde. Predstavili smo jim različne postopke pridelave vina in z veseljem odgovorili na marsikatero vprašanje. Tako jim je bila vsa filozofija naših vin, ki so ji z veseljem tudi degustirali, lažje razumljiva. Tudi najbolj eminentni gostje niso manjkali, saj nas je obiskala druščina slovenskih vinskih kraljic s številnim spremstvom.

VINITALY 2004
V zadnjih letih so naše aktivnosti vse bolj usmerjene v predstavitve in sejme v tujini. Tako smo bili v letošnjem aprilu v Veroni na tradicionalnem vinskem sejmu Vinitaly. Sejem, ki je med največjimi v Evropi, je namenjen predstavitvi italijanskih ter vseh svetovnih vin in vinarjev. In ker smo tudi Slovenci del te pisane svetovne druščine, smo bili tudi v Veroni lepo zastopani. Mi smo se z našimi vini predstavili skupaj z še nekaterimi briškimi zasebniki. Obiskovalci so bili navdušeni nad našimi vinskimi posebnostmi in pohval kar ni manjkalo.

http://www.vinitaly.com/

NAJ DOMAČIJA
Turistično društvo Goriška brda ter Briški časnik sta v letih 2002-2003 organizirala akcijo Naj domačija, s katero sta želela poudariti tisto, kar naj bi bilo občudovano in cenjeno. Bralci so lahko glasovali za Naj sodobno in Naj tradicionalno domačijo.
Največ glasov za sodobno domačijo je prejela naša kmetija. To je za nas dokaz, da nas Brici dobro poznajo in cenijo naš trud, s katerim dograjujemo in posodabljamo našo domačijo. Nagrada, glinena plastika znanega oblikovalca Ivana Skubina, ima med prejetimi priznanji prav posebno mesto.

6. FESTIVAL VIN V LJUBLJANI
Kot vsako leto doslej, smo se tudi letos predstavili na Slovenskem festivalu vin, ki zadnji dve leti domuje v prijetnem ambientu Hotela Slon sredi prestolnice. Festival, ki je namenjen vsem, ki jih druži ljubezen do vina, ponuja priložnost odkrivanja najboljših vin iz slovenskih in tujih kleti. Številnim obiskovalcem smo na pokušino ponudili penino Donna Regina, sladko vino iz sušenega grozdja Čarvina, Sivi pinot 2001 ter Modri pinot 2001. Naš nastop na festivalu je bil ponovno zelo uspešen, saj smo za vino Modri pinot-pozna trgatev prejeli laskavi naslov najbolj všečnega vina po okusu obiskovalcev.  

na vrh strani