Galerija

foto1

foto2

Naravne znamenitosti v neposredni bližini

Skrajni Z Goriških Brd, ki ga s severa zapira Korada, je prava zakladnica naravne in kulturne dediščine. Privlači z neokrnjeno naravo, v katero so vpeti zanimivi kulturni spomeniki.

KRČNIK
Naravni kamniti most Krčnik v dolini potoka Kožbanjšček je tako zelo skrivnosten in očarljiv, da je kot nalašč za nastanek legend. In čeprav ga je voda oblikovala skozi miljone let, legenda pravi, da je v celoti hudičevo delo.
V soteski je Medarjev sin izzival hudiča, naj mu iz morskih globin prinese zlata, da bi zlahka obogatel. Hudiča je to tako razjezilo, da se je s konjem pognal v tolmun. Voda je zavrela, skale so začele pokati in se topiti in čez potok je nastal kamniti most.

V preteklosti so mladi fantje iz Kožbanjskega kota drug drugemu dokazovali pogum tako, da so z mosta skakali v vodo. Tudi županov sin ni hotel zaostajati za njimi. Skočil je v tolmun, zgrabil ga je krč in je utonil. Tako je skrivnostna soteska dobila ime Krčnik.

KOTLINE
Potok Kožbanjšček je z izpiranjem apnenčastih gmot ustvaril še eno pravo umetnijo narave-Kotline. Sestavljajo jih trije kotli-bazeni, ki v poletnih mesecih ponujajo prijetno osvežitev mladini iz Brd.